High school utveksling - ofte stilte spørsmål - faq​

Jeg vil først dra på High School utveksling. Hvor finner jeg prisene?

! Inntil neste års program kommer ut, får du oppholdet til nåværende pris. Setter vi prisen ned får du det til den rimeligste prisen, og skulle vi sette opp prisen betaler du kun prisen i år. Så det er ingen grunn til å vente med å melde deg på - du har alt å vinne! Noen land blir raskt utsolgt.

Kan jeg selv organisere et High School utveksling oppold i USA?

NB! NB! NB!
MyEducation blir kontaktet av flere elever/familier som har forsøkt å organisere et High School opphold i USA. De har selv funnet en amerikansk familie, og de har kontaktet en skole som har sagt ja til å ta dem opp. Og først til slutt finner de ut , at skolen IKKE kan hjelpe med å skaffe det viktigste dokumentet som kreves for å kunne søke visum - og skolen henviser til en exchange organisasjon. Planene går i grus, og det er som regel alt for sent på året til og tas opp via en exchange organisasjon som f.eks. MyEducation.
Derfor - hvis du og dine foreldre tror at dere selv kan organisere et utvekslingsopphold, så få fra starten av en skriftlig bekreftelse fra skolen om at de kan gi deg det nødvendige visum dokumentet. Det er det første dere må forsikre dere om! Det er det ikke mange skoler som kan.


Det gir MyEducation en bedre mulighet til å hjelpe deg, hvis dere er tidlig ute!

! De amerikanske myndighetene har satt opp et såkalt SEVIS (The Student and Exchange Visitor Information System), som krever at utvekslingselever samt alle skoler eller utvekslingsorganisasjoner registeres der for å få de nødvendige papirene til et visum. Det er veldig dyrt og omstendelig, som gjør at de fleste skoler i USA kun tar opp elever, som kommer via en godkjent utvekslingsorganisjon.

Den amerikanske ambassaden i Norge vil og kan ikke utstede visum til deg, hvis du ikke har et DS2019 eller I-20 skjema. Disse skjemaene kan de fleste High Schools ikke skaffe, siden de som regel kun tar 1-3 elever inn i året, og derfor lønner det seg ikke for dem å være med i SEVIS systemet..

Hvis du kjenner en familie du gjerne vil bo hos ( du kan IKKE være i familie med dem) så kan vi hjelpe deg med nødvendige papirer samt visum, fly, forsikring, tillatelse og opptak på skole - det krever likevel at du henvender deg minst 3-4 måneder før skolestart. Prisen for hele oppholdet er den samme som hvis vi skal finne vertsfamilie til deg, siden jobben er den samme og du får også lokale kontaktpersoner til din rådighet. Din selvvalgte familie skal gjennem den samme godkjennelsesprosessen. Hvis den familien du selv kjenner godkjennes som vertsfamilie (vanligvis ikke et problem, så lenge de ikke er i familie med deg), og ditt opphold forløper uten problemer refunderer vi kr. 3.500 etter oppholdet. (juli måned).

Jeg er eller har vært til behandling for en psykisk sykdom (f.eks spiseforstyrrelse), eller jeg har en psykisk diagnose (f.eks. ADHD, OCD) - kan jeg bli tatt opp da?

! Nei. Det er veldig vanskelig å finne vertsfamilier som er villige til å ta sjansen, i tilfelle du skulle få et tilbakefall under oppholdet. Å dra på utveksling er en STOR psykisk belastning og risikoen for at du vil få et tilbakefall kan derfor være stor. Utover det er det slik at vertsfamilier åpner sitt hjem gratis, og man kan ikke forlange at en familie skal ta spesielle hensyn til en diagnose de ikke er kjent med. Det er ikke riktig overfor familien - men heller ikke overfor deg og de behov du måtte ha.

Jeg har allergi - er det er problem å søke på High School utveksling da??

! Ja. Ahengig av hva slags allergi du har, så kan det være et problem.

Vi kan ikke ta deg opp hvis du har en alvorlig matvareallergi. Grunnen til det er at det vil være svært vanskelig å finne en familie, som vil ta på seg det ekstra ansvaret det er å ta hensyn til ditt kosthold. Det kan man ikke forlange av en familie som frivillig og uten betaling som åpner sitt hjem. Det er også med tanke på din egen helse.

Vi kan heller ikke ta deg opp hvis er allergisk mot hund eller katt. Over 85 % av alle vertsfamiliene har hund og/eller katt, så du må i det minste kunne bo sammen med en hund og katt. Det er fra før en stor jobb å finne match mellom en familie og en skole, så forbehold som allergi kan gjøre det umulig å få til en plassering. Det kan føles urettferdig, men vi vil heller gjøre det klart fra start enn at du seinere får oppleve å ikke bli plassert.

Får jeg støtte fra Lånekassen under High School oppholdet?

! MyEducation-elever har rett til støtte gjennom Statens Lånekasse siden vi er en godkjent utvekslingsorganisasjon. Støtten pleier å ligge på ca.50.000 kr, litt avhengig av foreldrenes inntekt. Kravet er at eleven tar et skoleår i utlandet som en del av sin videregående utdanning i Norge, og det må være 2.året på videregående. Eleven må også ha en en forhåndsgodkjenning fra skolen sin i Norge. Dersom du velger Private High School eller Choice Plus, kan du i tillegg søke om støtte fra Lånekassen til skolepenger, inntil 85% av skolepengene inntil 91 493 kr, og går utelukkende til å dekke skolepenger. Det er kun skolen din som kan godkjenne skoleåret ditt i utlandet, så ta kontakt med rådgiver/inspektør eller rektor på skolen din for mer informasjon om hvordan det gjøres på din skole. Ta gjerne kontakt med oss hvis skolen din trenger informasjon/hjelp fra oss for å gi forhåndsgodkjenning. Før du kan søke om stipend må du også få en bekreftelse fra MyEducation om at du er tatt opp som deltaker i vårt High School program.

Se oppdatert informasjon om betingelser og stipend på www.lanekassen.no


Hvordan er omgivelsene der jeg skal bo?

! De fleste elever blir plassert i forholdsvis små byer. Det gjøres fordi det gir den beste muligheten til å få en stor opplevelse og fordi man ikke blir en dråpe i havet på en kjempeskole. Slik vet de fleste hvem du er og hvorfor du går på skolen.

Jeg har sluttet på skolen. Kan jeg tas opp da?

! Nei. Programmet krever at du er tilknyttet en skole innen ferien og avreisen fra Norge. Du må komme rett fra ungdomsskolen (min. 10. klasse) eller være i videregående utdanning.

Hvordan søker jeg?

! Det enkleste er å melde seg på online her. Når vi har mottatt søknaden din kontakter vi deg for å avtale tid og dato for møte/intervju sammen med dine foreldre. Men du kan også ringe oss på Tlf.: 992 81 300. Hvis du gjerne vil lese litt mer om vårt High School program, så kan du laste ned vår digitale brosjyre - som er helt gratis via nettet. Her finner du også et påmeldingsskjema, som du kan sende til oss.

Engelsken min er ikke så bra. Kan jeg likevel søke?

! Det er som regel ikke noe problem for norske søkere, siden man har lært engelsk i mange år og lærerne er gode i engelsk. Så selvom du ikke har den beste karakteren i engelsk, vil du klare deg. De fleste mangler bare å praktisere engelsk i praksis. Du skal likevel være forberedt på uansett om du har 3 eller 6 i engelsk karakter, så vil de første 3 månedene bety hardt arbeid. Det er en god idé å lese bøker, tidsskrifter, tegneserier osv. før du skal dra, så du er så forberedt som mulig. Ta bort undertittelene når du ser på filmer også, så lærer du mye engelsk av det.

Når drar jeg?

! Du reiser i forbindelse med skolens start og av og til litt etter at den har startet, siden skolene ofte ikke har kapasitet til å motta utenlandske elever før etter skolenstart. Skolene starter forskjellig fra land til land. I USA varierer skolestart fra stat til stat. Uansett får du opplyst skolestart samtidig som du blir plassert og får informasjon om vertsfamilien og skolen.

Hvor mye bagasje kan jeg ta med?

! Hvert enkelt flyselskap har individuelle bestemmelser for det, og de forandrer stadig reglene med hensyn til prisregulering på klimagassutslipp osv. Derfor oppfordrer vi alltid til å kontrollere flyselskapets hjemmeside før avreise. Men en tommelfingerregel er at man kan ha 1 stk. koffert som veier 20 eller 23 kg (avhengig av flyselskap) + 1 stk. håndbagasje på 5 eller 10 kg (avhengig av flyselskap). Hvilket flyselskab du skal reise med vil fremgå av reiseplanen og din e-ticket (elektronisk billett). Når du pakker kofferten så tenk på at du sikkert kommer til å kjøpe noe som du vil ha plass til på hjemturen. Så ikke ta med deg for mye hjemmefra! Hvis du har mer bagasje på hjemturen kan du ta kontakt med flyselskapet og høre om prisen for overvekt.

Kan det ikke gjøres et unntak for min alder når jeg først har bestemt meg for å dra på High School?

! Nei. Det er ikke mulig å gjøre noen unntak, så du må være født mellom de angitte datoer for å kunne delta. (Se datoene: Klikk her). 

Kan jeg selv velge hvilken region/stat jeg skal til?

! Nei. Det er vertsfamilien som velger deg. Innen familien mottar søknadspapirene dine har vi gjort en grundig jobb med å finne fram til familier som vi mener passer best til deg og dine interesser. Det viktigste er at du kommer godt overens med vertsfamilien – ikke hvor du bor.

Unntak:

Vil du selv ha innflytelse på hvor du skal bo på high school utveksling?

Da har du 2 muligheter:

1:

Du har selv en vertsfamilie i vertslandet (dere må ikke være beslektet). Godkjennes familien og den lokale skole vil ta deg opp så er du plassert. Prisen er den samme da den administrative jobben er nøyaktig den samme.

2:

I USA kan du velge Private High School eller Choice Plus, og da kan man komme med ønsker til region og fag. Du vil få en liste med noen skoler og skoledistrikt i flere stater. Fordelen ved Private High Schools er at skolene og klassene er mindre, som gjør det lettere å få plass på dine foretrukne aktiviteter. Skolen kjenner ofte vertsfamilien, fordi de selv har eller har hatt barna på skolen. 

Hvor lang tid må jeg vente på å få en vertsfamilie?

! Det varierer veldig. Noen plasseres raskt og noen må vente veldig lenge - og enkelte må vente til etter skolestart. Husk at vertsfamiliene ikke får noen penger for å ha deg boende - de gjør det av frivillighet/egeninteresse. Derfor kreves det noen ganger litt ekstra tid til å finne din vertsfamilie. Og det er ikke kun vertsfamilien som skal på plass. Skolen i distriktet skal også akseptere å ta deg opp på skolen og det er den største utfordringen i High School programmet. Det skjer faktisk ganske ofte at en skole sier nei takk. Da fortsetter søkingen etter en ny vertsfamilie og skole. Først når både vertsfamilien og skolen er på plass, får du plassering og vi gir beskjed til deg med det samme.​

Hva skjer hvis jeg får hjemlengsel. Kan jeg reise hjem igjen?

! Du skal være fullstendig klar over hvor lenge du skal være hjemmefra. Hjemlengselen vil komme på et eller annet tidspunkt, og det er naturlig. Men det går over igjen. Hvis du reiser hjem før tiden er det ikke mulig å få noen penger tilbake. Du må også være klar over at du ikke har noen skole å komme hjem til, siden alle skolene i Norge da har startet for lengst. Dette skulle være grunner nok til ikke å dra hjem før tiden.

Hvordan er vertsfamiliene og hvordan velges de ut?

! Som regel jobber begge foreldrene. Men familiene er ellers like forskjellige som her hjemme i Norge. Noen er unge, noen eldre, noen har barn, hos andre har barna flyttet hjemmefra. Noen er skilt og noen har valgt å ha to utvekslingselever boende hos seg samtidig. Felles for alle er at de har et stort hjerte og ønsker å dele det de har med unge fra andre steder i verden uten å få noe for det - annet enn ære, respekt og gode opplevelser. Alle vertsfamilier skal sjekkes i landets kriminalregister og ha plettfri vandelsattest for å bli godkjent. Det er vertfamilien som velger utvekslingseleven og ikke omvendt.

Kommer jeg til å bo med en annen utvekslingselev?

! Det kan skje at en vertsfamilie velger å ha to utvekslingselever boende. Kanskje familien ikke lenger selv har barn boende hjemme lenger. Vi kan på det varmeste anbefale det, fordi slik får man en person å dele sine opplevelser med og man har alltid en person i nærheten, som ved hva det vil si å være borte hjemmefra. Og det vil aldri være to fra samme land, så man får en ekstra kultur på kjøpet og hvem vet kanskje en venn for livet.

Får jeg godkjent High School året mitt når jeg kommer hjem?

! Det er opp til skolen din i Norge om de godkjenner High School året ditt når du kommer hjem igjen. Ta en prat med rådgiveren på skolen og hør hva kravene deres er for å godkjenne året.

Kan man ta 3 år på High School og avslutte High School utdannelsen?
! Nei. Visum kan kun gis til 1 High School år.

Stiller de forskjellige skolene bestemte krav til hvordan man klarer seg under oppholdet?

! Ja. Skolene forventer at du står på og får gode karakterer i alle fag - både i de obligatoriske og i de valgfrie fagene. De krever at du møter opp til alle timene og gjør alle leksene. Gjør man det pleier karakterene å komme av seg selv, altså etter innsatsen. Å stryke i et fag fordi man ikke har gjort en skikkelig innsats er ikke akseptabelt. Husk at skolen har gitt deg plassen, fordi de regner med at du vil benytte den fantastiske muligheten du har fått. Gjør man ikke det man skal på skolen, risikerer man å bli sendt hjem.

Hvis den største drømmen er amerikansk fotball eller man er aktiv i en annen idrett, er man garantert det under oppholdet?

! Der er stor sannsynlighet for at du får bli med på det, siden amerikansk fodball og basketball finnes på de fleste skoler i USA. Men vi kan ikke på forhånd garantere deg det. Det avhenger av om skolen som tar deg opp har det på programmet, og at du er god nok til å komme med på laget. Du kan bli tatt ut av laget igjen hvis treneren finner ut at du ikke gjør noe i de andre fagene på skolen.

Skal hele beløpet for High School programmet betales med en gang?

! Nei, vi har delt det opp i 4 delbeløp som betales slik: 20% (pluss evt. avbestillingsforsikring) når du mottar opptakstilbudet, 20% 1. mars, og 20% 1. mai. Det resterende beløpet på 40% samt forsikring betales 1. juni. Ved vinteravgangene er det litt annerledes. NB! Ved sen eller siste liten påmelding deles betalingen opp i færre delbetalinger, siden de vanlige betalingsdatoene har vært til forfall da.

Kan jeg bo sammen med en av mine norske venninner/venner hos samme vertsfamilie eller i samme nabolag?

! Nei. Skolene tar vanligvis opp kun 1 eller 2 elever fra utlandet. Hvis de tar mer enn 1 elev, så krever skolene at elevene ikke kommer fra samme land. Derfor er det ikke mulig å bo 2 norske i samme vertsfamilie eller i samme nabolag. Formålet med High School oppholdet er å bli god til å snakke språket, og da vil det ikke være så heldig å bo sammen med en fra samme land.

Kan jeg dra hjem på ferie under oppholdet?

! Nei. Det er ikke tilladt å avbryte oppholdet for å dra hjem på ferie, til runde fødselsdager, konfirmasjon, bryllupp eller lignende, og det gjelder uansett hvilket land du er i.

Kan jeg få besøk av familie og venner under oppholdet?

! Nei. Det er av hensyn til deg selv. Besøk gir ofte hjemlengsel og kan være ødeleggende for resten av oppholdet.

Kan jeg få meg jobb under oppholdet?

! Nei. Det er ikke tilladt å ta lønnet arbeid under oppholdet. Det har du heller ikke tid til. Du må ha fokus på skolen og eventuelle sportsaktiviteter. Australia er likevel et unntak. Der kan man ha en bijobb på inntil 20 timer.

Kan jeg ta førerkort på den Amerikanske/Canadisk High School?

! Ja, hvis High School’en tilbyr det som et fag så kan du ta det (koster som regel ca. 50 kr.). Men det er ikke alle steder det er mulig å ta det, og vi kan ikke love deg noe. Det er uansett IKKE lov å kjøre noe motoriseret kjøretøy under oppholdet, selvom du har tatt førerkort.


Fikk du ikke svar på det du lurte på? Skriv spørsmålene til oss i en mail så hjelper vi deg mer enn gjerne: info@myeducation.no

- Vi lover deg svar innen 2 arbeidsdager, og ingen spørsmål er for dumme å stille.

Du kan også lese noen av beskrivelsene vi har mottatt fra noen av de mange High School elevene som har reist avsted tidligere eller som er på opphold nå.​​

Adresse

Torvet 6

N-2000 Lillestrøm

Kontaktinfo

Tlf.: 99 28 13 00

Email address: info@myeducation.no

Sociale medier

Instagram Facebook Youtube