​​Test deg selv: elev

​Å forberede deg godt er det beste du kan gjøre før du tar beslutningen om å ta et high school år. Å bo lenge hjemmefra i et annet land med andre mennesker i en fremmed familie er en stor prøvelse. For å hjelpe deg litt på veien, ber vi deg svare på de spørsmålene nedenfor. Det kan være gode tips og hjelp å ta med seg på veien.

Vær oppriktig og ærlig mot deg selv når du svarer på disse spørsmålene:

1. Klarer jeg å leve på en annen måte enn den jeg er vant til?
Ingen familier er like. Noen bor i et ryddig og støvfritt hjem, andre lever med hybelkaniner her og der. Noen liker pynt på veggene , andre gjør det ikke. Noen har spisebord, andre spiser i sofaen. Noen spiser til faste tider, andre spiser hver for seg. Noen er velstående og inviterer deg på ferier, andre er det ikke. Er du klar for å leve på
andre vilkår, enn de du er vant til?

2. Klarer jeg å tilpasse meg en annens families regler?
Hver familie er en egen liten verden med bestemte regler og måte å leve på. En familie kan ha tidlige sengetider, og du må kanskje spørre om lov til å dra på besøk til venner, og det kan finnes regler som at man banker på før man går inn i stuen. Er du klar for å tilpasse deg andres regler?

3. Kan jeg stå på egne ben?
Det vil kanskje oppstå konflikter under oppholdet . Er du i stand til å løse problemer på egen hånd uten hjelp fra far og mor? Du vil naturligvis få hjelp av din område representant, men i første omgang bør du prøve å løse slike konflikter selv. Føler du deg i stand til det?

4. Klarer jeg å venne meg til et annet skolesystem?
Skolene i andre land er slett ikke som her hjemme. Det er mer disiplin, lærerne tiltales med tittel (Hr., Frk., Fru), og du må spørre om lov til å gå på toalettet. Skolen vil ofte være tøffere enn hjemme – og du må regne med at du har flere prøver og timer. Er du klar til å stå på ekstra hardt og i tillegg på et fremmedspråk?

5.Klarer jeg å være 10 måneder langt hjemmefra?
10 måneder er lang tid å være borte hjemmefra, og nesten alle vil få hjemlengsel på et tidspunkt. Spesielt de første 2 månedene kan være harde. For å få mest ut av High School oppholdet, og for å unngå for mye hjemlengsel er det ikke tilladt å få besøk av familie og venner hjemmefra. Kan du klare deg uten dem i så lang tid?

6. Er jeg utadvendt, imøtekommende og klar til å møte nye mennesker?
Venner og omgangskretsen blir ekstra viktig, når man er ett år langt hjemmefra. Med dem vil du ikke føle deg alene. Nesten alle vennene vil være på skolen, siden du vil tilbringe det meste av tiden der. Derfor er det viktig å være utadvendt allerede fra første dag. Er du åpen for nye vennskap?​

Adresse

Torvet 6

N-2000 Lillestrøm

Kontaktinfo

Tlf.: 99 28 13 00

Email address: info@myeducation.no

Sociale medier

Instagram Facebook Youtube